De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Een op de zes kinderen onder de achttien jaar groeit op met minimaal één ouder die psychische- of verslavingsproblemen heeft. Hierdoor hebben zij 50 tot 66 procent meer kans soortgelijke problemen te krijgen. Kopstoring, een nieuwe online cursus, helpt deze jongeren daarbij.
Deze grotere kans op gezondheidsproblemen heeft impact op de gezondheid, welzijn, sociale netwerk en functioneren. Om deze problemen te voorkomen, hebben het Trimbos-instituut en enkele GGZ instellingen voor jongvolwassen kinderen de online preventieve cursus Kopstoring ontwikkeld. De ernst en omvang van de problemen van deze kinderen wordt onderschat in Nederland. Jongeren kunnen zich gratis aanmelden voor deze online cursus. Ze gaan dan acht weken achter elkaar met andere jongeren praten onder begeleiding van twee deskundigen. De onderwerpen die aan bod komen zijn: de ziekte van de ouder(s), de gevolgen voor henzelf en het sociale netwerk. Tussen de bijeenkomsten door maken ze oefeningen thuis en er wordt vertrouwelijk omgegaan met de gegevens.
Datum: 20/12/2016
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’