De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Het aantal mensen dat zich met een GHB-verslaving bij een kliniek meldt, daalt significant. Dat is bekendgemaakt door drugs- en alcoholverslavingsmonitor Ladis. Ondanks de afname maken deskundigen zich nog steeds zorgen.
Volgens onderzoekers van Nispa kent twee derde van de behandelde gebruikers een terugval. GHB is erg riskant vanwege de smalle marge tussen effect en overdosering. Van de GHB-patiënten in de verslavingszorg is 80 procent door het gebruik minstens eenmaal bewusteloos geraakt. Bij stoppen met de vloeibare harddrug kunnen ernstige onthoudingssymptomen optreden zoals angst, motorische onrust en hallucinaties.
Tussen 2008 en 2012 was er sprake van een explosieve groei en ontstonden er wachtlijsten voor behandeling. Hier is een einde aan gekomen en de wachtlijsten zijn inmiddels opgelost. Ton Mol van Ladis zegt in De Telegraaf dat potentiële gebruikers zich laten afschrikken door 'foute' GHB-verhalen waarin verslaving en 'out gaan’ op de loer liggen.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’