De nieuwe Lef ligt in de winkel!
De Hersenstichting lanceert vandaag het nieuwe informatiekaartje ‘Puberhersenen en alcohol’. Het kaartje is gemaakt voor professionals. Ze bieden hulp bij het praten over alcohol met ouders en pubers.
De informatie van het kaartje is gebaseerd op de meest recentelijke wetenschappelijke onderzoeken over puberhersenen en alcohol. In de puberteit ontwikkelen de hersenen zich het meest, op het kaartje staan deze ontwikkelingen uitgelegd. Daarnaast worden de risico’s van alcohol op de lange en korte termijn genoemd. Een van de risico’s op lange termijn is een verslaving. Hoe jonger pubers beginnen met drinken, hoe meer risico ze lopen op een alcoholverslaving. Als laatste worden er zeven tips aan ouders meegegeven over wat zij zelf kunnen doen om invloed te hebben op het drinkgedrag van hun kinderen.
Het kaartje is gratis te downloaden of te bestellen op hersenstichting.nl
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’