Longarts Wanda de Kanter wil verbod op e-sigaret

Longarts Wanda de Kanter vindt dat de e-sigaret in Nederland direct verboden moet worden als er ook maar één persoon ziek wordt van het apparaat. De Amerikaanse president Trump is van plan om de e-sigaret te verbieden. Deze sigaret heeft vermoedelijk voor zes sterfgevallen gezorgd in de VS.

De Kanter vindt dat Nederlandse autoriteiten als het ministerie van Volksgezondheid, gezondheidsinstituut RIVM of voedselwaakhond NVWA zo snel mogelijk contact op moeten nemen met de Amerikaanse autoriteiten om te zien wat daar precies aan de hand is.

In gesprek met Amerika
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vindt het heel goed dat de VS de e-sigaretten minder aantrekkelijk wil maken voor jongeren. Hij wijst erop dat Nederland al strengere regels heeft dan Amerika, zoals een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperking voor de hoeveelheid nicotine. Blokhuis wil in gesprek met de Amerikaanse FDA over de precieze plannen. Zo kan hij erachter komen of er nieuwe inzichten zijn waar we in Nederland rekening mee moeten houden.

E-sigaret als hulpmiddel
Blokhuis laat de schadelijkheid van e-sigaretten onderzoeken. De VVD heeft hierom gevraagd, omdat die partij wil weten of de elektronische sigaretten rokers van gewone sigaretten af kunnen helpen. Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen: ‘De e-sigaret is volgens onderzoeken 95 procent gezonder dan gewone tabak. Dus laten we dat gezondere alternatief nou niet meteen verbieden.’

Volgens Longarts de Kanter zou je e-sigaretten alleen op recept moeten kunnen halen. ‘Voor diegene die denkt dat hij zonder anders niet van tabak af kan blijven. Maar er zijn wel betere middelen om te stoppen.’

12-09-2019

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...